Bezienswaardigeheden


Wat is er allemaal te zien op het eiland Langeland met 140 km  kustlijn, 10 km breed op het breedste punt en 60 km lengte? En de dagtochten die mogelijk zijn naar andere mooie plekken in de buurt van Langeland.

Als eerste, wakker worden en genieten van een mooie zonsopkomst op Langeland Naturferie.

Want je hoeft niet ver weg om te genieten! Dat kan al op deze unieke plek.

Lekker dicht bij de accommodatie blijven en kijken naar de boten en de natuur. Naar het strand lopen om te vissen, fossielen en barnsteen zoeken. 

 

Wil je het eiland gaan verkennen dan geven we hier een aantal plekken die je kunt gaan bezoeken en die de moeite waard zijn. En bij aankomst in de accommodatie krijgt u  gratis foldermateriaal waar ook alles instaat.

 

 

 

Hvad kan du se på Langeland med 140 km kystlinje, 10 km bred på det bredeste punkt og 60 km længde?

Hvis du vil udforske øen, vil vi give dig en raekke steder du kan besøge, og det er umagen vaerd.

 

 Wenn Sie sie Insel erkunden wollen, geben wir Ihnen eine Reihe von Orten, Sie besuchen können und die sich lohnen. Was können Sie auf die Insel Langeland mit 140km Kustenlinie, 10km Breitesten Stelle und 60 km Lange sehen?

 

If you want to explore the island, we will give you a number of places you can visit and that are worthwhile. What can be seen on the island with 140km coastline, 10km wide at the widest point  and 60km length?

 

 


De hoofdstad Rudkøbing met oude zij-straatjes. In het centrum zitten alle boodschappen winkels bij elkaar. En er is een straat met allemaal winkeltjes en boetiekjes.


Twee stranden verder naar boven vanaf Illebølle Udfl. noordelijker, bij afslag Sonderskov de Hjelmbjergvej , is een prachtig zandstrand. Met voor je de groene boei die vanaf Langeland Naturferie ook te zien is. Hier is het punt dat de boten het dichtste voorbij  varen.

Je kunt hier een leuk rondje lopen over het strand en door het groen weer terug zowel zuidelijk als in noordelijke richting.

Een strand zuidelijker, bij het einde van de weg Vindeby udfl. is ook een mooi plekje om even te kijken. Helemaal aan het einde van de onverharde weg kun je via een touw naar beneden en anders even een stukje over het land naar het vlakke gedeelte lopen. Hier is het vaak rustig.


Je kunt een bezoek brengen aan het meer zuidelijk gelegen, Ristinge klint.

Er loopt een mooi wandelpad naar boven toe die bij mooi weer een uitzicht geeft naar omliggende eilandjes.

Helemaal aan het einde van de weg naar Ristinge [ er is een afslag Ristinge klint/havn/hale] kom je bij  Ristinge Hale, hier is Langeland op zijn breedst en ben je heel dicht bij het eiland AErø, en kijk je tegen de stad Marstal aan. Vanuit hier starten ook wandelroutes naar Ristinge klint. Je kunt vanuit hier bij helder weer zelfs Rudkøbing de hoofdstad van Langeland zien met de brug waarover je op het eiland komt.


 

Het Langelandsfort, een museum over de oorlog met divers materieel o.a. een onderzeeer. Wil je hier een bezoek aan brengen houd er dan rekening mee dat je zeker 2 uur bezig bent om alles te bekijken. Je loopt door een voormalig militair gebied en kunt overal in en op en er zijn tentoonstellingen.

 


Over het hele eiland kun je van die stenen torentjes vinden, dat zijn voormalig stroomhuisjes.

Nu zijn er  mini tentoonstellingen in te vinden. 

 

Ook over het hele eiland zie je in het landschap heuvels met gras waar de boeren omheen hun grond verbouwen. De heuvels zelf zijn beschermd. Er zit dan een graf in , een grafheuvel. Vaak dan staat er een bruin bord of tekstbord bij. In sommige kun je zelfs een kijkje nemen.


Gulstav en Dovns klint helemaal zuidelijk op het eiland, hier staat een groep wilde paarden in een groot natuur/wandelgebied.

Vanuit de parkeerplaats die helemaal aan het einde van de weg is,kun je als je naar de zee toe staat,  links richting de vuurtoren en rechts naar de klinten. Onderweg zijn er meerdere parkeergelegenheden waar je ook kunt wandelen en vogels kijken. In de zomer zijn er oeverzwaluwen die er nestelen in de bovenste rand van de klint. Hieronder volgt een diashow met winter en zomer foto's.

 

 

Bagenkophaven in het zuiden, leuk om even te kijken. Knus oud haventje.


 

 

Je kunt  naar Hou, helemaal noordelijk waar je bij helder weer de øresundbrug van Fynen naar Seeland kunt zien.

  

Traeneker, een mooi oud plaatsje om door te rijden, en het slot te bezoeken. Nu nog een heel groot terrein met diverse plekken om te bezoeken naast het slot is er een medicijntuin. Vroeger hadden deze sloteigenaren het hele eiland in hun bezit, en moesten de mensen kippen, eieren o.i.d. afstaan als ruilhandel om grond te pachten.

 

 


Vogelsspotten bij Tryggelev Nor, een beschermd vogelreservaat op 3 km van Humble. In Humble ga je naar de richting Ristinge. In het plaatsje Hesselbjerg ga je linksaf de Nørreballevej in. Na een km kom je op de parkeerplek. Vanuit hier kun je wandelen en zijn er mooie uitkijkplekken. Bij de parkeerplekken staan informatieborden waar je staat en je kunt zien waar je kunt starten. Er zijn meerder plekken om te beginnen met een route of gewoon even te kijken.

 

 

 

Bij blogpost staan nog meer foto's van deze wandelroute met afwisselend bos, open velden en langs het strand.

Bij Konabbe skov, het bos naast Skovgaard een borg.


Het Spodsbjergstrand [ daar zijn de foto's van] is bij gunstige omstandigheden erg breed, mocht dit niet zo zijn dan kun je altijd nog verse vis kopen in de haven en daar even rondkijken. Naar de veerpont die hier vertrekt of schepen die voorbij komen. Spodsbjerg ligt halverwege aan de oostkant van het eiland.

 

 

Dagtochten

Eiland Tasinge

Een bezoek brengen aan Valdemarsslot afslag Troense naar rechts, vanaf de hoofdweg, op het eiland Tasinge  is ook mooi.  En dan gelijk het rondje Vemmenaes ook een afslag vanaf de hoofdweg [ op Tasinge] meenemen. Hier is een oud haventje waar vroeger een veerdienst vertrok naar Langeland en hier heb je een mooi uitzicht over de bruggen naar Sio en Langeland.

Aan de rechterkant van de hoofdweg op het eiland Tasinge zijn ook mooie rustige plekjes te vinden. Hier is het minder heuvelig maar wel veel oude details aan huizen, smalle straatjes en haventjes zoals Varo. En op dit gedeelte hebben we ook weer de zeearend gespot.


Eiland Møn

 

 

Een dagtocht naar het eiland Møn is ook mogelijk. Via de veerpont die 3 kwartier duurt vanaf Spodsbjerg kom je op Lolland, Falster en daarna bereik je Møn. Mønsklint staat goed aangegeven.

Prachtige krijtrotsen met diverse wandelpaden vanaf het Geocenter waar een grote betaald parkeren parkeerplaats is.

Een pad die makkelijk te belopen is naar een uitzichtpunt of als je helemaal naar beneden wilt de meer dan 900 treden trap lopen. Die heeft diverse uitrust punten met een prachtig uitzicht.


Eiland Lolland

Dagje naar de overkant 50 min. vanuit Spodsbjerg met de boot. Het eiland Lolland, naar de Dodekaliten niet echt oud wel imposant. Leuk veerhaventje Kraegnes waarvandaan je naar twee andere eilandjes kunt. Een vrij vlak eiland is Lolland en de hoofstad Nakskov heeft wel een paar mooie straatjes maar oogt vrij armoedig net als de rest van het eiland. Wel leuk om eens te kijken.


Eiland Fyn, Funen

Op noord Fyn, is het leuk om een bezoek te brengen aan Ladby Vikingmuseet.

Hier is een oud graf met een schip en andere spullen te zien. Mooie sfeer en het hele verhaal is daar te lezen en te zien.

Ook een replica van het vikingsschip ligt in het water.