Ons verhaal.........

Wij zijn Yorick en Elcke Blink-Van Der Ploeg. In 2007 hebben wij ons huis in Uithuizen te koop gezet. We gingen altijd al naar Scandinavië op vakantie en vonden Nederland te vol en te druk worden. Emigreren kwam ter sprake. Toen kwam de recessie en nieuwe aardbevingen door de gaswinning in noord Groningen. In 2011 is onze zoon Arvit geboren.  Ziekte in de familie.  Daardoor besef je weer waar het om draait. En als je een droom hebt.....ga ervoor.

Ook door  de aardbevingsschade afhandeling en de papierwinkel voor de procedure die daarbij hoort deed ons beseffen dat we echt door wilden gaan met onze plannen om te emigreren. Dus blijven hopen op een koper. ''De koper is al geboren''zegt men dan altijd. In 2018 eindelijk....VERKOCHT. Baan opgezegd eind 2017 en zijn we actief gaan zoeken naar ons droomhuis in Denemarken. Ondertussen nog even verhuizen naar een tijdelijke huurwoning in Rottum.

 

We hadden inmiddels al diverse huizen in Denemarken bekeken, maar de plaatjes waren helaas toch anders dan in het echt.

Op een rij waar we zijn geweest te kijken; landhuis op het eiland Mors eiland in het Limfjord gebied, camping Emmerlevklev bij Hojer, onderin westkant over de grens Denemarken , op het eiland Leaso midden op zee bij Frederikshavn oostkant meerdere huizen met veel grond. Op het eiland Endelave een voomalig camping zouden we bezoeken, volgens de makelaar konden we de sleutel van de boot af halen, met de vrouw gebeld voor informatie, die ooit de camping had maar dit had doorverkocht aan een boer, bleek dat zij nog spullen in het gebouw had maar door ruzie kon ze die er niet meer uit krijgen. Kregen we ineens bericht van de makelaar dat we niet meer welkom waren. Waarom....????? We hadden de bootreis al bijna geboekt. Ondertussen verdiepen in het verkrijgen van een CPR[sofi] nummer starten van eigen bedrijf met CVR nummer, dit valt ook niet mee, je wordt van het kastje naar de muur gestuurd. Niet zoals bij het tv programma "Ik vertrek" daar komt alles in een zeer korte versie op tv denk ik nu sprekend uit eigen ervaring.

 

Na een zoveelste teleurstellende bezichtiging dit keer op het eiland Langeland, zagen we een zelfgemaakt bordje langs de weg staan met de tekst ''til salg'' wat "te koop" betekend in het Deens. Het stond helemaal aan het einde van de doodlopende Sødalsvej. Even bij het huis aanbellen, door vragen wordt men wijs, is ons motto. en zo kregen we van een oudere dame een rondleiding op de droomplek voor ons. Wel een "Dikke" prijs, we blijven zuinige Groningers, maar wel helemaal af en redelijk goed onderhouden. De mensen op leeftijd wilden het wel verkopen, ze konden het huis en groot bijbehorend perceel niet meer onderhouden. Na de echte onderhandelingen met makelaar etc. zeiden we tegen ze ; Nu kan het bordje ''til salg''ook wel weggehaald worden. Verbaasde reactie; hoezo, het anker is immers nog niet verkocht! Bleek het bordje niet voor het huis te zijn, maar voor een 350 kilo wegende anker waar de bewoners graag vanaf wilden.


Sødalsvej 8 Illebølle Het vervolg....

Toen we begin augustus '18 hier aankwamen, gelijk achter de truck vanuit Nl aan, konden we eerst nog de hele zolder leeg gaan halen. de vorige bewoners hadden hhheeeeeelll veel laten staan, onze eigen spullen konden we niet kwijt. Bij het inpakken was het al 38 graden [droge hete zomer in europa] en nu in de hitte weer uitpakken met geen slaap. Werk aan de winkel... Gelukkig hoeft er aan aan de gebouwen zelf niet veel gedaan worden.

De tuin was ook een chaos, verwilderd, ook maar gelijk mee aan de slag. Zand bestellen...daar wachten we nu nog op! 

Net als op een Engelstalige bijeenkomst voor nieuwe eilandbewoners door de burgemeester van langeland kommun zelf beloofd.

De kachel een baxi stookt op houtkorrels, was ook stuk bij opstarten. Terwijl in het rapport bij het huis alles werkend stond. Zo een kachel staat zomers uit en start je in het najaar op. 

Bij aankoop een dure verzekering afgesloten voor onvoorziene dingen in de komende 5 jaar, maar bleek een erg hoog eigen risico dus dit wordt niet vergoed. Let hier dus op.Een nette brief opgesteld met advocaat aan de vorige eigenaar maar die wilde nergens voor opdraaien wij zouden hem zelf stuk hebben gemaakt.

 

Om hier te kunnen gaan wonen heeft heel wat voeten in de aarde gehad. Als je nog geen werk hebt moet je aantonen dat je veel eigen vermogen hebt wat je plannen zijn, je kunt niet zomaar een huis kopen hier. Een vakantiewoning al helemaal niet.

Dat is nog een regeling van vroeger dat  je kunt alleen als je meer dan 30 jaar op vakantie komt of je partner komt uit Denemarken een vakantiewoning kopen.

Zoals hier boven al kort beschreven. We werden van het kastje naar de muur gestuurd. Voor het cpr nummer aanvragen hadden we van te voren gebeld, wat hebben jullie nodig? Paspoort, enz. Allemaal meegenomen en om half acht in de ochtend[in de nacht rijden] op kantoor in Odense allemaal papieren invullen. Waar is uw trouw- en geboorteakte? Maar dat hadden ze niet door gegeven. Via familie en veel telefoontjesen mailverkeer is het goed gekomen. Verder heb je om hier te mogen wonen een bankrekening nodig en een deens telefoonnummer, maar het een kan niet zonder het ander. Dus zonder telefoonnummer kun je geen bank openen, en voor je telefoonnummer heb je bankrekening nodig. Heel apart en waar is de logica [vragen we ons wel vaker af]en kost veel tijd.

 

We hebben heel wat ritjes van Nl naar Dk en weer terug gemaakt, gelukkig konden we overnachten in het appartement hier, en gelijk ervaren hoe dat voor toekomstige gasten is. Voor de overdracht heb je hier een aankoopadvokaat nodig.

Dan is er de overweging moet je je auto invoeren of hier een kopen. Auto's zijn hier in de aanschaf erg duur dus dan maar invoeren. Is ook duur, haha. Dan moet hij gekeurd worden, platen geregeld, belastingdienst hier berichten. Rdw in Nl afmelden. 

Je moet je ook inschrijven bij de gemeente, kommune waar je gaat wonen. Een oudere dame hielp ons, papieren ingevuld na lang wachten, ze namen gewoon pauze, bleek dat ze ons de verkeerde hadden laten invullen. En je moet voor de gele kaart , zonder deze kaart kun je niks ziekteverzekeringskaart a la minute een dokter uitkiezen uit een rijtje. Dat moet wel snel.

Alles is hier wel op een laag tempo, erg wennen, afspraken e.d. zijn vaak te laat of komen afspraken niet na net als met het bestelde zand. Het is dus een hoop zelf uitzoeken en bellen, want 9 van de 10 keer wordt er onjuiste info verstrekt.

 

Om de regeltjes, veel is in het deens, uit te zoeken wat betreft het opstarten van een bedrijf , camping was het idee, wilden we graag wat hulp. Bij twee revisor, adviseuren langs geweest, zeggen allemaal wat anders. Daar heb je ook niks aan. uiteindelijk via de Skat belastingdienst te weten gekomen dat je als klein bedrijf zoveel belasting moet betalen dat het niet uit kan. Terwijl ik vanaf januari hier al mee bezig ben geweest en de info die ik toen had van de skat leek het net rendabel. En zelfs daar zeggen alle medewerkers iets anders, dus vragen, vragen tot je 2 keer hetzelfde antwoord hebt gekregen. 

Yorick heeft[ gelukkig en snel] werk heeft gevonden in begin dec van 2018. Gewoon overal bij lang gaan is het beste. Er zijn veel bedrijven die ook Polen in dienst hebben en dan is de bedrijfsvoering engels en kun je later met deense taalcursus beginnen. Is wel prijzig 2000 kr per module, helaas moet je dit als europeaan zelf betalen.

Nu kregen we na een paar maand geleden, van een revisor uit Svendborg een dikke rekening voor het mail en bel contact dat we hebben gehad en dat we langs waren geweest op kantoor. Terwijl op de site stond dat het eerste gesprek vrijblijvend was. Geprobeerd contact te zoeken per telefoon en mail maar helaas geen reactie. Dat gebeurd ook vaker, krijg je na een paar maand nog een rekening van iets. 

 

Onze zoon ging naar Humble skole maar helaas heeft hij daar geen leuke tijd, veel gepest, en geweld daarom gaat hij nu naar de Orstedskolen in Rudkobing. Hij praat al goed deens. Door de slechte busverbinding hadden we ineens een tweede auto nodig. Een kleine Matiz van 2.000 euro[ auto's zijn hier duur] is het geworden, helaas is het maximum te pinnen bedrag erg laag. Daarom even bij de bank langs, de dame achter de balie zei; voorruit omdat het zo'n klein bedrag is geef ik jullie contant. Pardon, klein bedrag????

 

In de tussentijd zijn we wegens familieomstandigheden leuke en niet leuk een paar keer naar Nl terug geweest. Vaak werden we staande gehouden, er werd beloofd als je deense platen hebt is dat anders. Nou bij ons niet, de eerst volgende keer met deense platen, ja hoor stoppen! Of we onze lampen wel even anders wilden afstellen.

 

De drukte en zorgen van de laatste tijd wordt al gauw vergeten door deze unieke plek waar we mogen wonen. Het is ook net of we hier al jaren wonen, echt onze thuis. Jullie zijn ook welkom om deze unieke plek te ervaren! 

Inmiddels is het september 2019, nog steeds is Nederland niet afgerond.

De papierwinkel van het emigratiejaar, het m formulier. Dat hebben we laten doen overigens. contact met de belastingdienst verloopt mooizaam. Als het goed is, jaja eerst zien...maar dan is eindelijk mijn rekeningnummer goedgekeurd moet aantonen dat gezamelijke rekening hier ook op mijn naam staat. Is ook zo moeilijk als je in het buitenland woont en vooral als er geen kundige mensen in het callcenter bij de belastingdienst zitten die niet eens weten wat iban nr is. Bel je met ze, wordt de verbinding verbroken, stuur je de gevraagde post op, huh welke post, of mevrouw uw post is te laat gekomen! Denemarken is ook zo ver weg! en ga zo maar door. Ons advies houd een tijd een nl rekening aan of postadres.

 

Yorick zijn rijbewijs loopt af, even omzetten naar een deense, geen probleem loopt je rijbewijs bijna af dan kun je bij de gemeente zo een deense krijgen. Helaas zat er net een nieuwe dame achter de balie, die vergat aan te vinken in de computer brommer en traktor bestuurder. Als je niet OPLET heb je zo wat vervoersmiddelen minder die je mag besturen. Door oplettendheid van Yorick is het gelukkig voorkomen. 

 

Jan 2020, de belastingdienst is nog steeds niet klaar, ze geven zichzelf drie jaar de tijd om terug te betalen wat we teveel aan toeslagen hebben betaald.


Helaas is er op een km afstand zo'n leuke Mast gekomen voor 4 en 5g.  Informatiebrief kwamen we niet voor in aanmerking was alleen voor bewoners binnen 800 m. Wij waren een van de adressen die beter bereik zouden moeten hebben vanaf dec 2019. Terwijl ik daar niet om vraag internet bereik is hier goed. Telefoon valt soms weg. Maar nu met de mast is er geen verschil. Die masten rijzen in alle landen de pan uit

lelijke landschapsverstorende masten en bovendien schadelijk voor mens en natuur. heb allerlei brieven geschreven naar de burgemeester, afdeling en zelfs ministerie maar helaas leugens. De mast bij ons zou geen 5g zijn, in de krant staat van wel. De actiegroepen van Langeland en wereldwijde anti 5 g hebben helaas ook niks kunnen bereiken. Denemarken wil als eerste land overal 5g hebben. Ook Zweden en Finland zijn hierin vooruitstrevend.

In Nederland zijn ook al proefgebieden met 5g.

 

Toch weer zorgen gehad en veel energie gekost.

Ik leg me er nu maar bij neer, je kunt het toch  niet tegen houden, de mensen in politiek en bestuurlijk niveau doen wat ze zelf willen waarbij vooral geld tekens in hun ogen zijn. Terwijl ze in hun eigenlijke functie toch echt moeten doen wat het beste voor de bevolking is. En dan het wereldwijde klimaat gezuur, wat zou de elektromagnetische straling ermee te maken hebben maar daar hoor je ze niet over. Net zo min als de slechte invloed van 5g straling gaat hebben op de natuur en gezondheid van mensen. 

 

Gelukkig hebben we een groot stuk grond, en probeer het zo goed mogelijk een paradijsje te houden. In het voorjaar een wilde bloemenakker aanleggen....

En ondertussen deense hygge, gezelligheid genieten. 

 

Vi er Yorick og Elcke Blink-Van Der Ploeg. I 2007 sætter vi vores hus i Uithuizen til salg. Vi gik altid til Skandinavien på ferie og fandt Nederlandene for overfyldte og for optaget. Emigration blev diskuteret. Så kom recessionen og nye jordskælv gennem gasproduktion i nord Groningen. I 2011 blev vores søn Arvit født. Jo mere på grund af jordskælvsskaden og papirbutikken for den tilhørende procedure fik vi indse, at vi virkelig ønskede at fortsætte med vores planer om at emigrere. Så hold håbet på en køber. '' Køberen er allerede født '' siger de altid. Endelig i 2018 .... solgt. Job aflyst og vi søger aktivt efter vores drømmehus i Danmark. I mellemtiden flytter til en midlertidig udlejnings ejendom i Rottum. Vi havde allerede besøgt flere huse i Danmark, men desværre var billederne anderledes end i virkeligheden. I mellemtiden får du et CPR [sofi] nummer, det er ikke nemt, du sendes fra boksen til væggen. Ikke som med tv-programmet "Jeg forlader" der, forekommer det sommetider så nemt. Efter et andet skuffende besøg så vi et selvskilt tegn langs vejen med teksten '' til salg '', som betyder "til salg" på dansk. Det var i slutningen af den endefulde ende Sødalsvej. Bare at ringe til huset, ved spørgsmål bliver folk kloge, er vores motto. og så fik vi en tur til drømmehuset for os fra en ældre dame. Godt "Tyk" pris, vi forbliver økonomisk Groningers, men helt færdig og velholdt. De ældre ville gerne sælge den, de kunne ikke længere opretholde huset og den store pakke. Efter de egentlige forhandlinger med mægler osv. Sagde vi til dem; Nu kan tegnet '' til salg '' også fjernes. Forundret reaktion; hvorfor ankeret ikke er solgt endnu! Skiltet viste sig ikke at ligge foran huset, men foran et 350 kilo vejende anker, som beboeren ønskede at slippe af med.

 

Wir sind Yorick und Elcke Blink-Van Der Ploeg. Im Jahr 2007 haben wir unser Haus in Uithuizen zum Verkauf gestellt. Wir waren immer im Urlaub in Skandinavien und fanden die Niederlande zu voll und zu beschäftigt. Emigration wurde diskutiert. Dann kam die Rezession und neue Erdbeben durch die Gasförderung in Nord-Groningen. 2011 wurde unser Sohn Arvit geboren. Umso mehr machten uns die Erdbebenschadensregelung und der Papierladen für das dazugehörige Verfahren klar, dass wir unsere Auswanderungspläne wirklich fortsetzen wollten. Also hoffe auf einen Käufer. "Der Käufer ist schon geboren", sagen sie immer. Endlich im Jahr 2018 .... VERKAUFT. Job abgesagt und wir suchen aktiv nach unserem Traumhaus in Dänemark. Umzug in eine temporäre Mietwohnung in Rottum. Wir hatten schon einige Häuser in Dänemark besucht, aber leider waren die Bilder anders als im wirklichen Leben. In der Zwischenzeit, eine CPR [Sofi] Nummer zu gewinnen, ist dies nicht einfach, Sie werden von der Box an die Wand geschickt. Nicht so wie bei der Fernsehsendung "Ich gehe" scheint es manchmal so einfach. Nach einem weiteren enttäuschenden Besuch sahen wir ein selbstgemachtes Schild entlang der Straße mit dem Text "til salg", was auf Dänisch "zum Verkauf" bedeutet. Es war am Ende der Sackgasse Sødalsvej. Einfach klingeln im Haus, durch Fragen werden die Menschen weise, ist unser Motto. und so haben wir von einer älteren Dame eine Tour durch den Traumort für uns gemacht. Naja ein "dicker" Preis, wir bleiben wirtschaftlich Groninger, aber komplett fertig und gut gepflegt. Die älteren Menschen wollten es verkaufen, sie konnten das Haus und das große Grundstück nicht mehr pflegen. Nach den wirklichen Verhandlungen mit dem Makler usw. sagten wir ihnen; Jetzt kann auch das Zeichen "til salg" entfernt werden. Erstaunte Reaktion; Warum ist der Anker noch nicht verkauft? Das Schild stellte sich nicht vor dem Haus, sondern vor einem 350 Kilo schweren Anker, den der Bewohner loswerden wollte.

 

We are Yorick and Elcke Blink-Van Der Ploeg. In 2007 we put our house in Uithuizen for sale. We always went to Scandinavia on vacation and found the Netherlands too crowded and too busy. Emigration was discussed. Then came the recession and new earthquakes through gas production in north Groningen. In 2011 our son Arvit was born. All the more due to the earthquake damage settlement and the paper shop for the associated procedure made us realize that we really wanted to continue with our plans to emigrate. So keep hoping for a buyer. '' The buyer is already born '' they always say. Finally in 2018 .... SOLD. Job canceled and we actively search for our dream home in Denmark. Meanwhile, moving to a temporary rental property in Rottum. We had already visited several houses in Denmark, but unfortunately the pictures were different than in real life. In the meantime, gaining a CPR [sofi] number, this is not easy, you are sent from the box to the wall. Not as with the TV program "I leave" there it sometimes seems so easy. After another disappointing visit we saw a self-made sign along the road with the text '' til salg '' which means "for sale" in Danish. It was at the very end of the dead-end Sødalsvej. Just ringing at the house, by questions people become wise, is our motto. and so we got a tour of the dream place for us from an elderly lady. Well a "Thick" price, we remain economical Groningers, but completely finished and well maintained. The elderly people did want to sell it, they could no longer maintain the house and large parcel. After the real negotiations with broker etc. we said to them; Now the sign '' til salg '' can also be removed. Astonished reaction; why, the anchor is not sold yet! The sign turned out not to be for the house, but in front of a 350 kilo weighing anchor that the residents wanted to get rid of.